MusikGeniet

 MusikGeniet

Musikquiz och brädspel

skapat av Oscar Freyre


MusikGeniet är ett musikquiz-brädspel där man använder sina musikkunskaper och sitt strategiska sinne för att slå sina motståndare.

Det är ett roligt sällskapspel för alla åldrar och man behöver inte vara musikexpert för att vinna. Det viktiga är att ha roligt tillsammans och det får man garanterat med detta spel! Man kan vara upp till 8 spelare eller 8 grupper i varje spelomgång. 

I varje spel finns det ett så kallat "Spelkort" eller "Ödeskort". Kortet är unikt och kopplat till det spel du köpt. Varje spelkartong har samma numrering som kortet och med kortet kan du slippa "Ödesrutan" och du behöver bara kasta om tärningen. Spelkortet ges dock vidare till vinnaren av varje spelomgång, alternativ ges till spelkoordinatorn. Kortet ger dig även 5% rabatt vid köp av spel! En spelkoordinator är en person som spelar upp samtliga låtar för spelarna och agerar domare. Det är absolut inget måste då det går utmärkt att spela upp musiken för varandra.

I MusikGeniet streamas musiken exempelvis från musikstreamingtjänster på nätet via din smartphone eller dator men man kan också använda cd-spelare eller grammofon. Dock behöver man även faktaunderlag från exempelvis Wikipedia.  

På Spotify finns det musiklistor för varje kategori på spelbrädan. Gå in på Spotify-sök upp profilen Oscar Freyre- och på vänster spalt hittar du listorna som börjar på MusikGeniet- följt av kategori. Så här ser spellistloggan ut på Spotify: 


...följt av kategori längs ned på bilden


Reglerna hittar ni i spelkartongen med spelet ni köpt men här lägger jag även ut alternativa spelregler.

Spelkvällar anordnas på "Utgångspunkten", en lokal med fönster mot gatan på Svartmangatan 21 i Gamla stan (Stockholm). Under dessa kvällar arrangerar jag spelomgångar och säljer ett komplett spel för 450:-  Vill ni boka en spelomgång hemma eller på jobbet går det anordna. Ni kan även beställa spel direkt av mig. Nedan ser ni de spelkvällar som är bokade.  Bokning sker via mejl på: oscar.freyre@yahoo.se


Spelafton fre 17/2 kl 18 (Utgångspunkten, fullbokad)

Spelafton mån 27/2 hos Björn Broheim 

Spelafton 17/3 (restaurang Kaffegillet, endast för tjejer, fulltaligt 13 st) Fler tips till spelet:
Svaren måste komma i denna ordning: 
1. artist (kompositör/upphovsman/film eller tv-serie) * för covers under decenniekategorierna gäller sångare/grupp som spelar aktuella låten! 
rätt svar ger 2 poäng (2 rutor fram). För filmmusik är det film eller tv-serie som stycket är kopplat till, rätt svar ger 3 poäng (2 rutor fram)
2. titel på låten/musikstycket 2 poäng (2 rutor fram)
3. utgivningsår-, (decenniet eller århundradet för jazz och Klassisk musik), alternativ titel på album. 3 poäng (3 rutor fram) 
Utgivningsår kan ibland vara svårt att hitta på Spotify, använd Wikipedia!

Samma låtar kan förekomma på flera listor men det är kategorin som gäller! Bra med Bluetooth-högtalare men tänk på dina grannar!
Om man inte vill ha spelkoordinator kan spelarna själva välja att spela upp låtarna med "shuffle-knappen" på ex Spotify.
För att titta på årtal på Spotify: klicka på de tre punkterna till höger om låttexten och sedan på "Gå till albumet". Om låten är från exempelvis en samlingsalbum typ "Greatest hits" så sök upp på Wikipedia

Det optimala antalet: Spelet kan spelas individuellt upp till 8 personer eller i grupper på upp till 8 grupper. Att spela i grupp om två pers i varje är dock både roligare och tar kortare tid, en spelomgång tar då ca 2 till 2,5 timmar. Optimal spelomgång är 4 grupper om 2 i varje!

Kategorierna:
 
Filmmusik: 
Koppla musikstycket till en film eller tv-serie och få 3 poäng!
Tips vid målgång på mittcirkeln: då man själv väljer kategori räcker det med ett svar om man väljer Filmmusik!

Svensk översättning av filmtitlar, Tv-serie- eller signaturmelodi:
Up where we belong: En officer och gentleman
Qonquest of paradice: Den stora upptäckten
Chariots of fire: Triumfens ögonblick
The river Kwai: Bron över floden Kwai
Jaws: Hajen
Back to the future: Tillbaka till framtiden
Rampenlicht: Rampljus
The untouchables: De omutbara
"Have you really loved a woman?: Robin Hood (Prince of thieves)
"Cold little heart": Big little lies (Tv-serie)
Midnight caller: En röst i natten (tv-serie)

Klassisk musik:
Man kan få 3 poäng om man gissar rätt på ett av århundrandet under kompositörens livstid, exempelvis om denne levde under både 1600- och 1700-talet. I denna kategori ingår även opera!

Svensk musik:
I denna kategori ingår allt från Swedish House Maffia till melodifestivalmusik och Bellmanvisor. Svensk musik genom tiderna!

Jazz och Klassisk:
I kategori Jazz ingår traditionell jazz, modern jazz, Bebop, blues, soul, samba, salsa och Bossanova! 
I Jazz, till skillnad från Klassisk musik, räcker det med vem/vilka som sjunger den aktuella låten för att få de första 2 poängen. 
Kända klassiska musikstycken kan utövas av en mängd artister, grupper eller symfoniorkestrar men det är alltid upphovsmannen som räknas för att få de två första poängen!
O.b.s Aretha Franklins "My way" finns det inget release-datum för tyvärr!

Julmusik: All musik kopplat till julen, både gammalt som nytt! I denna kategori är det oftast svårt med årtal, använd Wikipedia!

Decennier: Här finns det allt från pop, rock, hårdrock, disco, punk till hip hop. Här kan det även finnas låtar från melodifestivalerna!
Decenniet räknas från exempelvis 1980 till 1989. Kategorin "Ny Musik" är från 2010 fram till idag! Det förekommer covers och samplade låtar och i denna kategori är det den artist som utför just den aktuella låten, alltså sångare/band/orkester, som gäller!

Så här ser spelkartongen ut. Detta är nr 3 av 10
450:- komplett spel!


Vill ni testa spelet, antingen hemma hos er eller i lokal så mejla mig på: oscar.freyre@yahoo.se så ordnar vi nått ihop! Jag har en prototyp som jag låter testspela med. Ni som har spelat MusikGeniet får gärna kommentera vad ni tyckte om spelet i kommentarsfältet här nedan. Väl mött! 

Vinnarna i den femte spelomgången 23-02-17 på Utgångspunkten i Gamla stan:
Per Vrethem och Mikael Ortman


Sjätte spelomgången på Gärdet 27 feb -23. 
Vinnarna blev Lasse Andersson (längst till vänster i bild) och Björn Broheim (längs till höger)


Spelomgång nr 7 17 mars 2023 med Tjejgänget på Kaffegillet
 i Gamla stan

Vinnarna av Spelomgång nr 7: Britt Marie, Päivi och Yvonne
Alternativa spelregler

Med åren tillkommer det alltid "egna" spelregler och här kommer jag lägga ut de från feedbackslapparna jag fått från spelomgångarna:

1 Många saknar 60-talet men den finns inom Jazz, Filmmusik, Julmusik och Svensk musik!

Alternativ regel om fel svar anges: Istället för "bestraffning" alltså att man stannar kvar max 2 turer (omgångar/varv) så ska man få 1 poäng, gå fram en ruta om man gissar och 0 om man undviker att gissa! Detta ska testas på fre 17 mars 2023. 
Resultat: Det funkar, spelet blir smidigare, flyter på och man slipper gissa sig till om man gjort ett eller två försök! Kör!

  
Copyright
Oscar Freyre


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar