Biografi

Biografi

-Kreativitet är min ledstjärna!

Bilden ovan är tagen på Gotland sommaren 1998

Lite kort om mig:
Jag är född år 1963 i Callao, hamnstaden till Perus vackra huvudstad Lima.
Min mor och far skiljde sig när jag var fem år och några år senare träffade min mor den svenske vvs-ingenjören Rolf Nordell i Lima och det mötet ledde till att jag hamnade i Sverige. Vi flyttade till Stockholm år 1972 och hela min resterande uppväxt tillbringade jag i mitt nya hemland. Jag har gått kurser i ritteknik, perspektivlära och skuggteknik på Åsö gymnasium. Åren 1990 till 1992 gick jag en kurs i reklamillustration på RMI-Berghs reklam och marknadsföringsinstitut. 1991 träffade jag konstnären Sven Arne Hökenström (Höken), som då hade sin ateljé i Sundbyberg, och vårt kreativa umgänge ledde till min första separata utställning på Café Spader oktober 1992.  Samma år skaffade jag min första ateljé som låg hos konstnärinnan Ulrika Thoréns studio på Södermalm Sthlm.
Via "Höken" kom jag i kontakt med flera kreativa och impulsiva konstnärer och umgänget med dem ledde till flera gemensamma utställningar runt om i staden! Bland konstnärerna kan nämnas Kerstin Pettersson, Margareta Silén, La-Yozz och Jean Claude. 
År 1989 gick jag en kurs i perspektivlära på Åsö gymnasium. RMI-Berghs reklam- och marknadsföringsinstitut mellan 1990- 1992 med fokusering på reklamillustratör. 
1993 - 1994 gick jag kurser i kroki, oljekroki och klassisk oljemålning på Stockholms konstskola, som då låg vid Odenplan. I oktober 1995 följde jag med en stor konstnärsgrupp till Paris för två-veckors utställning på Gallerie de Nesle. Mellan 1998 - 2002 genomförde jag tre samlingsutställningar i Göteborg. 
I Stockholm har jag haft ett trettiotal utställningar (se under fliken "Utställningar"), bland annat ställde jag ut mina "Grottmålningar" inspirerade från grottan Altamira i Pool Gallery 1998 (under perrongen till T-banan Odenplan).  Jag har haft med målningar och beställningar till tv-program, ex Tre kronor, och utfört en mängd väggmålningar på caféer, restauranger, hårsalonger, äldreboenden, bostadsföreningar och diverse företag. Jag har utfört målningar efter speciella beställningar till bok- och CD-omslag samt av Österbron, ett broprojekt jag är högst delaktig i, till Centerpartiet i Stockholm. 

Våren 2013 debuterade jag med en egen självbiografisk roman med titeln; "Vodka & Hubba Bubba". Romanen handlar om de sista åren i Peru och de första i Sverige. Biografin sträcker sig mellan åren 1968 och 1975 och finns att beställa på näthandeln bland annat hos Adlibris. (finns nu även som ljud- och e-bok) 
Det är den första biografiromanen om mitt liv. Uppföljaren skrevs klart 2019 och gavs ut till år 2020. Romanen heter "Utan broar faller Stockholm" och utspelar sig under 80-talet. 
Sedan år 2000 har jag också hållit på med ett stort fantasyprojekt kallad "Hippis, sagan om vår tvillingplanet" (se under min Design) och därför ägnar jag mig nu åt att måla miljöer, landskap och figurer till de 9 böcker som är planerade för detta jätteprojekt!

Jag har numera min studio hemma i Telefonplan (Hägersten) och en ateljéfilial vid fritidshuset ute på Lisö (Skärlinge fritidsby).


******************  Några utvalda glimtar ur min konstnärskarriär


I Paris oktober 1995 (bild nedan)
Jag var med en grupp om 20 konstnärer som ställde ut tillsammans på Gallery du Nesle och en av kollegerna tog denna bild på mig med en av mina tavlor på bron över floden Seine.
*******************************  

"Planeten Hippis"
Projekt: Hippis, sagan om vår tvillingplanet 
(mer i bloggen "Hippis")

Akryl på papper, bearbetat med Photoschop


*******************************


Nedan: Höken och jag år 1993

Artikel i SL-Direktsidan i tidningen Metro nov 1995Jag tillsammans med restaurangägaren Lakkis, rest Studion sept 1996

1997: Katalog A4-format i färg i 1000 exemplar finansieras mot 4 tavlor. 

1998: "Målare på bussresa i kulturhuvudstaden" en dokumentär om mig på Svt´s program Mosaik med programledare Alexandra Pascalido. Nedan: Annons i Aftonbladet om Svt-eventet.


2001: Galleri Greger Hornsgatspuckeln. Separatutställning Expo 2001

2005: Galleri Gummesons Strandvägen 17 Stockholm. Separatutställning tillsammans med Christian Lajozz (17-20 nov)

2012: Galleri 40 Hornsgatspuckeln. Separatutställning Expo 2012


******************


Efter flera lugna år.....

2019: Min Come Back-år! Juli, inbjuden till Nynäshamns kryssningsterminal med mina nytryckta reproduktioner! 
Bild nedan: Dec, jag vid väggmålningen "Kransens lustgård" hos 65+boendet Kastanjen (Midsommarkransen) färdig 20 dec 2019
2020: Galleri HG Österlånggatan Gamla stan. Separatutställning "Staden". 
Bild nedan: med arkitekten Sofia Buhrgard2021: Aftonbladets annons för utställningen "4 Your Eyes" på Galleri Svea i Gamla stan tillsammans med Marita Killian Engelcrona, Åsa Spång Frölund och Håkan Tofftén 11-16 sept:
2022

Juli: Romanen Vodka & Hubba Bubba kommer ut som ljud- och e-bok via Lavaförlaget, den finns att ladda ned på samtliga ljudboksplattsformar!
Augusti: Konstpoolen, Nynäshamn
Samlingsutställning


Okt-nov: Jubileumsutställning "firar 30 år sedan debututställningen" på Uppenbarelsekyrkan, Hägersten
2 separatutställningar: De tre arbetarna och Kängor. Sålde den fyrtiofemte dörrmattan OF och som även blev den sista! 


Dörrmatta OFOscar Freyre med De tre arbetarna
Uppenbarelsekyrkans Stora salen
Uppdaterat: 2022-12-06
Oscar Freyre


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar